Blog

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών,το σύνδρομο της ταλαιπωρίας

Γράφει η
Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ;
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Αγγλιστί Restless legs syndrome; RLS) σήμερα θεωρείται «νευρολογικό νόσημα χαρακτηριζόμενο από αίσθημα δυσφορίας και ακατανίκητη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα των ποδιών, η οποία επιδεινώνεται τις απογευματινές ή βραδυνές ώρες και στην διάρκεια της ανάπαυσης, βελτιώνεται με τις κινήσεις των προσβληθέντων ποδιών και διαταράσσει τον ύπνο».
Είναι συχνό αυτό το σύνδρομο ;
 
Το RLS είναι πολύ συχνό νόσημα στην καθημέρα πράξη, αλλά συνήθως περνάει απαρατήρητο και η διάγνωσή του μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 10-20 χρόνια. Στις ΗΠΑ, 10-15% του γενικού πληθυσμού πάσχει από  RLS.
 
Ποιοι παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ;
 
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στη βρεφική, και είναι εξίσου συχνό και στα δύο φύλα, αλλά πολύ συχνότερο σε άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.Οι ηλικιωμένοι παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 
Πόσες μορφές συνδρόμου ανήσυχων ποδιών υπάρχουν ;
 
Διακρίνονται 2 τύποι RLS : το πρωτοπαθές (οικογενές) και το δευτεροπαθές. Ανάλογα με την αιτιολογία του, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών διακρίνεται σε πρωτοπαθές (άγνωστης δηλ. αιτιολογίας) και σε δευτεροπαθές (συνδεόμενο με πολλά και διάφορα νοσήματα, αλλά και φάρμακα).
Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ;
 
Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση του RLS. Η διάγνωση γίνεται κλινικά με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα και υποβοηθείται από ορισμένα κριτήρια :
 
(1)  Ακατανίκητη επιθυμία κίνησης των μελών, συνήθως συνδεόμενη με παραισθησίες ή δυσαισθησίες 
 
(2)  Επιδείνωση των συμπτωμάτων ή εμφάνισή τους αποκλειστικά στην ανάπαυση (κατάκλιση, κάθισμα) και μερική ή προσωρινή ανακούφισή τους με τις δραστηριότητες 
 
(3)  Κινητική ανησυχία
 
(4)  Κιρκαδική διακύμανση των συμπτωμάτων, τα οποία παρουσιάζονται αργά το απόγευμα και το βράδυ. Συχνά, τα συμπτώματα ανακουφίζονται μετά τις 5.00 π.μ. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν σ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς κιρκαδικές διακυμάνσεις.
Μην μπερδεύετε το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών :
 
Με την νόσο περιοδικής κίνησης των μελών.
 
Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες κάμψεις των μελών (μόνο των κάτω άκρων ή των κάτω άκρων περισσότερο από τα άνω) οι οποίες διαρκούν 0.5-5 sec και συνήθως παρατηρούνται κάθε 20-40 sec στη διάρκεια του ύπνου.
 
Με τις νυχτερινές κράμπες των κνημών.
 
Οι κράμπες συνίστανται σε ετερόπλευρες, συχνά εντοπισμένες, επώδυνες, ψηλαφητές ακούσιες μυικές συσπάσεις, οι οποίες εμφανίζονται ξαφνικά στη διάρκεια της νύχτας. Όπως και το RLS μπορεί να έχουν κιρκαδικό ρυθμό και συχνά παρατηρούνται στην ανάπαυση, αλλά συνοδεύονται από σκλήρυνση των μυών, η οποία απουσιάζει στο RLS.
 
Με ενοχλήματα που παρουσιάζονται με ορισμένες θέσεις του σώματος και ανακουφίζονται με την αλλαγή της θέσης.
 
Αντίθετα, τα συμπτώματα του RLS παρατηρούνται οποιαδήποτε θέση κι΄αν έχει το σώμα στην ανάπαυση στη διάρκεια των απογευματινών ή νυχτερινών ωρών και ανακουφίζονται με τις κινήσεις των μελών ή το περπάτημα.
Και οι έγκυες παθαίνουν συχνά σύνδρομο ανήσυχων ποδιών...
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δεν είναι πάντοτε «αθώο» : μπορεί να κρύβει κάτι άλλο από κάτω...
ΠΡΟΣΟΧΗ : Προτού πείτε στον άρρωστό σας ότι «δεν είναι τίποτα, θα περάσει» ή ότι «είναι ψυχολογικό» κ.λ.π. πρέπει να αποκλείσετε πολλές και διάφορες παθήσεις που μπορεί να κρύβονται κάτω από το φαινομενικά «αθώο» αυτό σύνδρομο με κάποιες ειδικές κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις.
Ποιες εξετάσεις "δικαιούνται" οι ασθενείς με RLS ;
 
Ανεξάρτητα από τα αίτια που το δημιουργούν, κάθε άρρωστος με RLS οφείλει να κάνει τις εξής εξετάσεις :
 
Γενική αίματος
ΤΚΕ, CRP
Σάκχαρο αίματος
Τ3, Τ4, TSH
Σίδηρο ορού
Ουρία – κρεατινίνη αίματος
Βιταμίνη Β12 ορού
Μαγνήσιο ορού
Φυλλικό οξύ ορού
Γενική ούρων
Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων
Ποσοτικό προσδιορισμό ανοσοσφαιρινών
Πλήρη ρευματολογικό έλεγχο (RaTest, anti-CCP, anti-ENA (Ro, La, Sm, U1RnP, κ.ά.)
Εάν δεν βρείτε τίποτα το παθολογικό ή περίεργο :
 
Εάν δεν βρείτε τίποτα το παθολογικό, τότε μπορείτε να πείτε με σχετική πάντα βεβαιότητα στον άρρωστά σας ότι πράγματι είναι «ψυχολογικό» ή ότι «δεν πάει συχνά με την γυναίκα του», όπως λέμε συνήθως σ΄έναν άνθρωπο όταν δεν του βρίσκουμε κάτι ή, το συνηθέστερο, βαριόμαστε να ασχοληθούμε μαζί του.
 
Υπάρχει θεραπεία ή έτσι θα βασανίζομαι σ’ όλη μου την ζωή ;
 
Οι περισσότεροι άρρωστοι με RLS μου απευθύνουν το αγωνιώδες αυτό ερώτημα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κάποια τελεσίδικη, οριστική θεραπεία με την οποία θα ξεμπερδέψουν από την βασανιστική αυτή κατάσταση, εκτός εάν υπάρχει κάποιο αίτιο  που την έχει δημιουργήσει.
 
Συμβουλές προς... ναυτιλλομένους :
 
Αποφεύγετε (εάν είναι δυνατόν) τους παράγοντες που προκαλούν ή χειροτερεύουν τα συμπτώματα
Διακόψτε ή περιορίστε τα φάρμακα (εάν πάλι είναι δυνατόν) που ενοχοποιούνται για σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Σταματήστε επιτέλους το κάπνισμα και ελαττώστε τους πολλούς καφέδες και τα οινοπνευματώδη .
 
Το καλάθι είναι άδειο